Terugblik Elspeet Open 2017

Ingezonden verslag ’25e PLUS Elspeet Open 2017′, door The Observer. 

Al voor de 25e keer werd het PLUS Elspeet Open gespeeld op de banen van de TV Elspeet. Het weer was dit jaar redelijk te noemen. Steeds de dreiging van buien, zelfs de tweede herfststorm van dit seizoen tijdens het toernooi, maar alle wedstrijden voor de finales werden zo goed als droog gespeeld. Op de zaterdagen hadden we pech. Op de eerste zaterdag moesten er ook nog een vijftal partijen gespeeld worden en een afgebroken partij. Afgebroken? Jazeker, de Wet van Murphy sloeg toe op de eerste vrijdagavond van het toernooi. De lichtinstallatie begaf het en was niet meer op gang te krijgen. Gelukkig heeft de technische man van de club dat de volgende dag verholpen. Die zaterdag regende het behoorlijk, maar de deelnemers lieten zich daardoor niet uit het tennisveld slaan!

In totaal waren er 73 deelnemers die er weer twee mooie tennisweken van maakten. Er werden 82 partijen gespeeld. Zaterdagmiddag 7 oktober waren de finales en de weersvoorspellingen waren rampzalig. Van het westen uit zouden er de hele dag regenbuien komen, langdurige regen zelfs. Voor het talrijk meegereisde publiek was het in de loop van de middag best wel fris, maar op het verwarmde terras was het goed toeven. De supporters van de verschillende verenigingen uit de omgeving vermaakten zich uitstekend en genoten van het getoonde spel. Het toernooi had zich zodanig ontwikkeld in de loop van de weken dat alle finalepartijen op twee tijdstippen werden gespeeld.

Helaas kwam er op de finaledag de mededeling van één van de trouwste deelnemers van het Elspeet Open, ook nog uitkomend in de finalepartij in het Gemengd Dubbel 7, dat ze door ziekte was geveld en er niet kon worden gespeeld. Helaas dus maar vijf finalepartijen. Om 14.30 uur gingen de eerste finales van start bij een stevige wind vanuit het zuidwesten gepaard met vieze, natte, dikke motregen.


Baan 1 

Gemengd dubbel 6
Corry Verhaar en Hesse Hoeksma tegen Stephanie van der Bunt en Jerrel de Pauw
Uitslag: 2-6, 1-6

Hesse en Jerrel waren de twee technische spelers in deze partij, Stephanie de vrouw met de ferme groundstrokes en Corry de allrouder. Vandaag bleek de combinatie techniek en groundstrokes het beste te werken. Op alle punten waren Jerrel en Stephanie een slag beter, met name in de afronding, wat dan ook in uitdrukking kwam in de uitslag.  Ondanks dat de stand anders doet vermoeden, waren de tegenstanders goed tegen elkaar opgewassen. Maar ja, het punt moet wel worden gemaakt en daarin waren Jerrel en Stephanie zoals gezegd net iets beter. Het Harderwijk/Ermelose duo mocht zich de kampioenen noemen.

Jerrel, Stephanie, Hesse en Corry


Baan 2

Dames dubbel 7
Els van Ginkel en Ria Ledder tegen Mieke Kieft en Arieta de Weerd
Uitslag: WO

Els belde om 13.15 uur op met de mededeling dat ze geweldige weken hadden gehad en ter gelegenheid daarvan was Ria met haar dochter gisteravond wezen eten. Uit gezondheidsoverwegingen zal de naam van het restaurant niet worden genoemd. Op de ochtend van de finale werden Ria, maar ook haar dochter doodziek wakker. De verdere details zullen we u besparen. Helaas dus geen finale en zijn Mieke en Arieta de kampioenen door een walk-over.


Baan 4

Gemengd dubbel 7
Henriët Hofman en Willem Mouw tegen Eveline Holdijk en Gijsbert Bronkhorst
Uitslag: 6-1, 6-2

Een geheel Elspeetse aangelegenheid. Gezegd moet worden dat Willem dit jaar erg goed op dreef is. Hij heeft in diverse disciplines al in de finales gestaan bij open toernooien van tennisclubs uit de buurt en nu was hij het ook weer die met Henriët de strijd aanging met Eveline en Gijsbert, toch ook een behoorlijke autoriteit op tennisgebied. De uitslag doet een eenzijdige partij vermoeden, maar niets was minder waar. Met name in de tweede set kwamen Gijsbert en Eveline na een snelle 4-0 achterstand weer tot 4-2 en was er een moeizame gamewinst voor Willem met lange rally’s. Echter geheel verdient ging de winst uiteindelijk naar Henriët en Willem. De laatste kon weer een overwinning op zijn palmares bijschrijven.

Gijsbert, Eveline, Henriet en Willem


Om 16.00 uur gingen de volgende partijen in de tweede serie van start.

Baan 1

Heren dubbel 6
Frans van Eck en Winfried Ego tegen Bennie Dijgraaf en Eibert Smit
Uitslag:  6-4 en 6-3

Frans, de kampioen van de koningsklasse van vorig jaar, was dit jaar ook met een andere partner, Winfried, overduidelijk aanwezig. De Ermeloërs speelden in de voorrondes prachtige partijen en stonden niet voor niets in de finale. Het Elspeetse duo Bennie en Eibert haalden de finale ook, maar met veel grimmiger spel. De ene keer met prachtige slagen en mooi spel en de andere keer met wedstrijden die eigenlijk het aanzien niet waard waren. Maar door constante winst, ook in de slechte partijen stonden ze dan nu in de finale als underdog.

De partij ging mooi gelijk op met het constante duo dat de punten makkelijk maakte en het grillige duo die de punten echt moest verdienen en er voor moest werken. Een break was voldoende voor Frans en Winfried om de winst naar zich toe te trekken. In de tweede set stonden Bennie en Eibert in mum van tijd tegen een achterstand van 5-0 aan te kijken. Frans en Winfried dachten dat ze er al waren en de Elspeters kregen ineens de geest. Met prachtige slagenwisselingen, waarbij de Ermeloërs er even helemaal niet aan te pas kwamen, werden drie games op rij gewonnen en werd het ineens weer spannend. Maar de laatste game ging, weliswaar moeizaam, naar Frans en zijn nieuwe partner. Ze zijn nu de kampioenen in de koningsklasse in 2017. 

Winfried, Frans, Bennie en Eibert


Baan 2

Heren dubbel 7
Nico Keuper en Bert Koppe tegen Wout van Manen en Mark van Middendorp
Uitslag: 2-6, 6-4, 7-6

Twee koppels uit Ermelo en Stroe die al jaren deelnemer zijn van het toernooi in Elspeet. Ze kennen elkaar uit en te na. En dat bleek ook wel weer in het scoreverloop. De mannen leverden ondanks het inmiddels abominabele slechte weer, zo erg hadden we het nog nooit meegemaakt, een mooie partij af. De eerste set ging naar Bert en Nico met 6-2, maar in de tweede set hervonden de mannen uit Stroe zich. Met mooi spel trokken ze de tweede set naar zich toe; met als gevolg dat er in de stromende regen een derde set gespeeld moest worden en ze als laatste spelende koppel nog op de baan stonden, want de dames die op baan 4 speelden waren net klaar met hun driesetter. En die derde set was nog maar net begonnen toen het wat droog werd en stond er minder wind. Dat was ook het moment waarop de mannen vol overgave hun partij voortzetten en er zich een prachtige partij ontspon.

De mannen uit Ermelo stonden aanvankelijk voor in de set, maar geleidelijk aan was het Stroe die wat meer vat op het spel kreeg. Het resultaat was dat er een eindstand van 6-6 op het scorebord kwam te staan en er een tiebreak, de eerste en laatste van de dag, moest komen. Dit was ook blijkbaar het startsein om over te gaan op schaaktennis; vooral geen fouten maken. Stroe kwam met 5-2 voor te staan, Nico en Bert kwamen nog tot 5-5, maar Wout en Mark trokken uiteindelijk de partij naar zich toe en wonnen dus de derde set met 7-6. Na ruim twee en half uur zat hun partij erop en konden Wout en Mark zich de winnaars noemen.

Bert, Nico, Wout en Mark


 Baan 4

Dames dubbel 6
Marieke Kalle en Jeanette Timmer tegen Jolanda Paulussen en Ireen Pellen
Uitslag:  0-6, 6-4 en 6-4

Tja, wat moet je van deze dames nog zeggen. Overal, het hele jaar komen deze koppels elkaar op toernooien tegen en ze kennen elkaar van haver tot gort. Allemaal lid van de tennisvereniging Irmenloo uit het gelijknamige dorp (Ermelo). Ze hebben eigenlijk geen verrassingen meer voor elkaar en dus moet het gewoon in het veld gebeuren. Tennissen en zien hoe de partij verloopt en ondanks de stromende regen was het een prachtige partij. De eerste set ging met 6-0 naar Ireen en Jolande. Bijna perfect tennis en zonder fouten waren ze duidelijk de veel sterkere en betere dan Marieke en Jeanette. Maar in de tweede set kwam daar verandering in. De partijen gingen geheel gelijk op en de tweede set ging met 6-4 naar Marieke en Jeannet en de eerste driesetter was een feit. Ook in die set ging de strijd weer gelijk op, maar de zuiverheid bij Jolanda en Ireen was een beetje weg. In deze set was een break weer voldoende om de 6-4 op het scorebord te krijgen en na een spannende partij, met name in de laatste twee sets konden Marieke en Jeanet zich de kampioen in hun klasse noemen van het 25e PLUS Elspeet Open.

Jeanet, Marieke, Ireen en Jolanda


De prijsuitreiking werd weer gedaan, op de hem zo eigen wijze, door spreekstalmeester Anton Kroes namens de wedstrijdcommissie. Dat leverde weer de nodige lachsalvo’s op. Voor elke speler in de finaleronde had hij een speciaal woordje over. Voor elke winnaar was er door PLUS een wisselbeker ter beschikking gesteld. De voorzitter, Bennie Dijkgraaf, had de microfoon even overgegeven aan penningmeester Hesse Hoeksma en hij bedankte alle vrijwilligers en sponsoren die er voor hebben gezorgd dat dit 25e  PLUS Elspeet Open weer op rolletjes kon verlopen.

De bondsgedelegeerde Willie de Klerk, heel lang geleden ook al eens gedelegeerde bij het toernooi, sprak de complimenten uit voor het feit waar een kleine vereniging groot in kan zijn. Een wederom prima verlopen toernooi, met het verschil dat deze keer de finales allemaal in de regen werden gespeeld. Een unicum, maar desondanks lieten de organisatoren zich hierdoor niet uit het veld slaan.

De drie vertrekkende Elspeet Open Commissieleden die voor de laatste keer hun bijdrage leverden; Gerrit Wagensveld, Gijsbert Bronkhorst en Anton Kroes werden nog even speciaal benoemd. De eerste heeft alle afleveringen van het Elspeet Open een bijdrage geleverd evenals Gijsbert, die in ieder geval nog een jaartje doorgaat in de marge als verenigingstoernooileider. Anton levert ook sinds jaar en dag zijn bijdrage en met name op zijn prijsuitreikingen kijken velen met veel genoegen terug.

De vrijwilligers konden nog even nazitten in de kantine ”BAAN DRIE” en het werd nog heel gezellig.


De inschrijving voor het 26e Plus Elspeet Open is gestart! Klik hier voor meer informatie.